fbpx

TYT Ders Çalışma Programı (2023) – Seviyeye Göre Destek Programları

tyt ders çalışma programı

TYT sınavına hazırlanan adayların yaptığı en büyük hatalardan biri sınava hazırlanırken programsız bir şekilde ders çalışmalarıdır. Sınava girecek olan öğrencilerin ilk yapması gereken şey kendini analiz etmek olmalıdır.  TYT sınavına girecek olan öğrencilerin TYT hazırlık konularını daha iyi anlayıp ve anladıkları bu konuların sorularını daha iyi çözebilmeleri için daimi bir çalışma yapmaları gerekiyor. Bu çalışma sürecinde de bir program hazırlanarak çalışma zamanları belirlenirse öğrencinin çalışacağı konulara ve bu konuların testlerine ayıracağı zaman belli olduğu için odaklanma zorluğu çekmeden kolaylıkla dersine adapte olarak daha başarılı olması sağlanır.

TYT sınavına girecek olan öğrenciye TYT ders çalışma programı hazırlanırken sınava girecek olan öğrencinin eksik olduğu konular, öğrenme hızı hangi sırayla konuları işlediği,  hangi saatlerde ders çalışmak için müsait olduğu düşünülerek bir sınav programı oluşturulmalıdır. TYT sınav programı hazırlanırken saatlik, günlük ve haftalık olarak 3 ayrı bölümde hazırlamak sınava hazırlanmayı daha da kolaylaştıracaktır Bu sayede hazırlanılacak sınavın yaklaşmasına göre çalışılacak konuların ihtiyaç derecesini oluşturarak çalışma hızınızı arttırıp düşürmenizi sağlayacaktır.

TYT 3 Ayda Biter Mi?

TYT sınavına hazırlanırken temeliniz sağlam ise sıkı bir çalışma ile 3 ayda TYT sınavına hazırlanılabilir. Hazırlanırken içinde bulunulan surenin en verimli şekilde kullanılıp olunabilecek en yüksek derecede başarılı olabilmek için öğrenciye öncelikle güzel bir program hazırlanmalıdır. Hazırlanan TYT ders çalışma programı sayesinde çalışma sürecinin verimliliğini arttırarak 3 ay gibi kısa bir sürede TYT’ye hazırlanabilmektedir. Ders programı hazırlanırken konulara ayrılan süre konuların zorluklarına uzunluklarına göre sürelendirilerek hazırlanmalıdır. Program içeriği hazırlanırken günlük program, haftalık program, kaynak takibi, genel deneme takibi gibi ayrıntılara özellikle yer verilmelidir.

tyt ders çalışma programı

TYT’ye Çalışmaya Nereden Başlamalıyım?

Tüm yaşam boyunca olduğu gibi TYT’ye de hazırlanırken önce hayallerinizi ve hedeflerinizi, gelecekte ne olmak istediğinizi belirlemeniz gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki hedef olmazsa nereye ilerlediğiniz bilinmediğinden dolayı bir boşlukta koşmuş gibi olursunuz. Bu yüzden TYT ders çalışma programı oluştururken öncelikle nereyi kazanmak istediğinize odaklanarak bir hedef belirleyin.

Programlı çalışma yapmayı öğrenin. Programlı Çalışmaya başlamadan önce kendinizi analiz etmeniz gerekmektedir. Hangi konularda eksiksiniz, hangi derslerde daha zayıfsınız, günün hangi saatlerinde ders çalışabilmektesiniz. Oluşturulan konuları ne kadar sürede öğrenmektesiniz gibi pek çok soruya cevap verdikten sonra ders programı oluşturmalısınız.

TYT Programı Veren Dershane

Dershane ders programınızı hazırlarken uzun uzun düşünüp sizin için nasıl bir programın verimli olacağına karar vererek ders çalışma programı oluşturulmalıdır. Ders çalışma programı oluştururken çalışılacak olan dersin zorluğuna, sizin anlama kapasitenize ya da yapılacak olan sınavın süresinin yakınlığına göre saatlik günlük ya da haftalık 3 farklı şekilde TYT hazırlık programı hazırlanabilir.

Çalışmanız gereken dersin zorluğunu ve sizin onu anlama şeklinizi hesap ederek bu derse ayıracağınız zamanı belirleyerek hangi derse ne kadar çalışacağınıza karar vermeniz gerekmektedir.  Böylece her derse aynı süreyi koyarak boşa zaman harcamamış olursunuz. Ders çalışma saatleri dışında rutin bir programınız olsun yani ders çalışma saatini tamamladıktan sonra Türkçeden 100 tane soru çözeceğim ya da matematikten 100 tane problem çözeceğim gibi rutinleri oluşturun.

Ders çalışımı yaparken dersini anlama şeklinizin nasıl olduğuna karar vererek ders çalışma şeklinizi bu doğrultuda devam ettirmeniz gerekir.  Mesela öğrenmeniz gereken konuyla ilgili video izleyerek mi daha iyi anlıyorsunuz ya da bununla ilgili kitaplardan o konuyu okuyarak mı daha iyi anlıyorsunuz?

Çalıştığınız konularla ilgili soru çözerken çözdüğünüz soruların kaliteli soru olması çok önemli bir noktadır. Çünkü sizi başarıya ulaştıracak en önemli unsurlardan biri de bol bol soru çözmenin yanında kaliteli soru çözmektir. Dolayısıyla çözeceğiniz soruların soru bankasını alırken kaliteli yayınların soru bankaları olmasına özen gösterin. Çözmüş olduğunuz testlerde takıldığınız sorular olduğunda o konu ile ilgili bir bilene sormadan önce siz kendiniz elinizden geldiğince o soru üzerinde odaklanın ve çözmeye çalışın.

TYT’de Hangi Dersler Var?

TYT sınavında Türkçe, matematik, fizik, biyoloji, kimya, coğrafya, tarih, din kültürü ve felsefe dersleri yer almaktadır. Bu sınavda 120 soru sorulmaktadır ve sınavın süresi 135 dakikadır.

Türkçe: sözcük anlamı, söz yorumu, paragrafta anlatım teknikleri, paragrafta konu ana düşünce, paragrafta yapı, paragrafta yardımcı düşünce, deyim ve atasözleri bulunuyor. Ayrıca cümle anlamı, cümle yorumu, ses bilgisi, noktalama işaretleri, yazım kuralları, sözcüğün türleri, sözcüğün yapısı, fiiller, sözcük grupları, cümle türleri, cümlenin öğeleri, anlatım bozukluğu konuları bulunuyor.

Matematik: sayılar, sayı basamakları en baştaki sorumlu olunan konulardır. Bundan sonra obeb- okek, bölme ve bölünebilme, basit eşitsizlikler gelir. Ayrıca  rasyonel sayılar, mutlak değer, üslü sayılar, köklü sayılar, oran orantı, çarpanlara ayırma, problemler de soru çıkan konular arasındadır. Diğer konular ise denklem çözme, kümeler- Kartezyen çarpım, fonksiyonlar, kombinasyon, permütasyon, binom, istatistik, olasılık, 2. dereceden denklemler, polinomlar, karmaşık sayılardır.

Geometri:  doğruda ve üçgende açılar, dik üçgende trigonometrik bağlantılar, dik ve özel üçgenler, ikizkenar ve eşkenar üçgen konularından başlıyor. Sonra üçgende alanlar, üçgende açıortay bağlantıları, üçgende eşlik ve benzerlik, üçgende kenarortay bağlantıları, üçgende açı kenar bağlantıları ile devam ediyor. Ayrıca dörtgenler, çokgenler, yamuk paralelkenar, dörtgen eşkenar, dörtgen, çemberde açılar, çemberde uzunluk, daire, prizmalar, piramitler, küre koordinat düzleme ve noktanın analitiği, doğrunun analitiği, tekrar eden dönem ve yansıyan şekiller bulunuyor.

Fizik:  fizik bilimine giriş, madde ve özellikleri, hareket ve kuvvet enerji, ısı ve sıcaklık, elektrik ve manyetizma, elektrostatik basınç ve kaldırma kuvveti, optik dalgalar.

Kimya: kimya bilimi, modern atom teorisi, mol kavramı, atom ve periyodik sistem, kimyasal türler arası tepkimeler, kimyasal hesaplamalar, maddenin halleri, karışımlar, asit baz ve tuz, endüstride ve canlılarda enerji, kimya her yerde.

Biyoloji: biyoloji bilimi, hücrenin yapısı ve işlevi, canlıların yapısında bulunan temel bileşenler, canlıların çeşitliliği ve sınıflandırması, hücre bölünmesi ve üreme, modern genetik uygulamaları, kalıtım, ekosistem ekolojis,  dünyamız, komite ve popülasyon ekolojisi.

Tarih: tarih bilimi, uygarlığın doğuşu ve ilk uygarlıklar, ilk Türk devletleri, İslam tarihi ve Uygarlığı, Türk İslam devletleri, Türkiye tarihi, beylikten devlete, dünya gücü Osmanlı Devleti, arayış yılları soruluyor. Avrupa ve Osmanlı Devleti, en uzun yüzyıl, yüzyıl başlarında Osmanlı Devleti, dünya savaşı, milli ücadeleye hazırlık dönemi, Kurtuluş Savaşı’nda cepheler, Türk İnkılabı Atatürkçülük ve Atatürk ilkeleri, Türk dış politikası.

Coğrafya: doğa ve insan, dünyanın şekil ve hareketleri, coğrafi konum, harita bilgisi, atmosfer ve sıcaklık, iklimler, basınç ve rüzgârlar, nemlilik ve yağış, buharlaşma, iç kuvvetler, Su toprak ve bitkiler, nüfus konuları bulunuyor.

Felsefe: Felsefenin konusu,  bilgi felsefesi, varlık felsefesi, ahlak felsefesi, sanat felsefesi,  din felsefesi, siyaset felsefesi, bilim felsefesi,  İlk Çağ Felsefesi, 2. Yüzyıl ve 15. yüzyıl felsefeleri, 15. yüzyıl ve 17. yüzyıl felsefeleri, 18. yüzyıl ve 19. yüzyıl felsefeleri, 20. yüzyıl felsefesi.

Din kültürü ve ahlak bilgisi, bilgi ve inanç, İslam ve ibadet, ahlak ve değerler,  Allah insan ilişkisi, Hz Muhammed’in hayatı,  vahiy ve akıl, İslam düşüncesinde yorumlar mezhepler, din kültürü ve medeniyet İslam, yaşayan dinler ve benzer özellikleri.

Sınava Hazırlık Programı Nasıl Yapılır?

Hazırlık programı hazırlamadan önce çalışılacak derslerin konularını ayrı ayrı kâğıtlara yazıp konuları haftalara yaymaya çalışın.  Oluşturmuş olduğunuz programın günlük konularını bitirdikten sonra soru hedefi belirleyin. Oluşturduğunuz günlük programı saatlere bölün bu daha verimli çalışmaya neden olacaktır.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı Fiyat Al
Son Yazılar