fbpx

Sümerlilerin İnsanlık Tarihine Katkıları Nelerdir?

Sümerlilerin insanlık tarihine katkıları nelerdir

Sümerlilerin insanlık tarihine katkıları gerçekten çok büyüktür. Sümerliler ilk uygarlıklardan biri olarak bilinmektedir. M.Ö 3500 yıllarında kurulduğu düşünülmektedir. Orta doğuda Dicle ile Fırat arasında Güney Mezopotamya denen bölgede kurulmuşlardır.

Medeniyetler Beşiği Mezopotamya

Bir çok tarihçiye göre kuruluşları M.Ö 5000 yıllarına kadar gitmektedir. Küçük köylerle başlayan bu süreç, önce kasabalara ve daha sonra ise Sümer şehirlerine dönüşmüştür. Bu dönemde yaşayan pek çok toplum ve şehir kurulmuştur. Bu yüzden Mezopotamya Medeniyetler Beşiği olarak bilinir.

Sümer Şehir Devletleri

Sümerlilerin şehirleri devlet altyapısına dönüştü. Şehir devletler tüm o bölgede araziye ve yönetime hakimdi. Bu yüzden şehir devletler birbirleri ile sıklıkla savaştılar. Korunmak için şehir duvarları yaptılar. Ayrıca ordular bu şehir devletlerinde hazır bekledi.

En güçlü şehir devletlerinden bazıları Eridu, Bad-tibura, Shuruppak, Uruk, Sippar ve Ur’du. Eridu’nun kurulan büyük şehirlerden ilki ve dünyanın en eski şehirlerinden biri olduğu düşünülüyor.

Sümerlilerin İnsanlığa katkıları nelerdir?

  • İlk yazıyı onlar bulmuşlardır.
  • İlk sayı sistemini bulmuşlardır.
  • İlk tekerlekli araçları bulmuşlardır.
  • Güneşte kurutulmuş tuğla işlemini bulmuşlardır.
  • Tarım için sulamayı icat ettiler.
  • Zamanın ölçülmesi 1 ay 30 gün 1 yıl 360 gün.
  • Saat kavramını 1 saat 60 dakika.
  • Okul ve Sosyal Yardımlaşma kurmayı başlatmışlardır.
  • Bir üçgenin iç açılarını 180 derece olduğunu buldular.
  • Dairenin 360 derece olduğunu buldular.
  • Burçları ve astronomiyi geliştirdiler.
  • Güneş saatini icat ettiler.
  • Şehirleşme kavramını buldular.
  • Sabanı ilk bulan Sümerlilerdir.
  • Savaş arabası kavramını geliştiren Sümerlilerdir.
  • Tekstil işlemeyi ve fabrika olarak geliştirmeyi bulmuşlardır.
  • Metalürji bakır ve demir işlemeyi bulmuşlardır.
  • Matematik temellerini bulmuşlardır.
  • Ticaret temellerini geliştirdiler.

neden tarih öğreniyoruz

 

İnsanlığa katkıları sadece bunlarla sınırlı değildir. Destanları ve hikayeleri ile pek çok tarihi esere katkıları olmuştur. İnsanlık tarihi içinde en çok bilinen uygarlıklardan biridir.

Sümerlerin idaresi, yazı sanatı, sanatı, mimarisi, edebiyatı, ticareti ve ticareti ile ilgili fikir, o toprağın arkeolojik kalıntılarının analizinden keşfedilmiştir. Dünyanın o dönemdeki en gelişmiş uygarlığı Sümerlilerdi demek abartı olmaz. Süper güç diyebiliriz.

Sümerliler ayrıca kütüphane ve sağlık merkezleri kurarak topluluk halinde yaşamayı güçlendirmişlerdir.

Sümerlilerin Dini İnancı

Sümerliler tanrılarına ve tanrıçalarına tapınmak için tapınak inşa eden ilk uygarlıklardan biridir. Dini inanışlarını tam olarak yaşamak için şehirlerinde uygun şekilde ayin düzenliyorlardır.

Sümerler çok tanrılıydı. Sümerlerin Ziguratları arasında, baş tanrıları Enlil için Nipur’da inşa edilen Ziggurat en büyüğüydü. Kutsal şehir Nipur’un tanrısıydı. Ayrıca yeryüzü tanrısı ve hava tanrısı olarak ibadet edildi. İnsan tanrısı ‘Nannar’ için Ur’da başka bir Ziggurat inşa edildi.

Sümer Mimari Eserleri

Sümerler, pek çok şehir ve saray Zigguratlar dikerek zamanın kumlarına silinmez ayak izleri bıraktılar. Farklı yapıların inşası için yanmış tuğlalar kullandılar. Zigguratlar yedi veya sekiz katlı binalardı ve tepeleri daha dardı. Her mimariye son rötuşlar yapmaya özen gösterdiler. Orantılı olarak sütun, tonoz, kemer ve kubbeyi biliyorlardı.

Sümerlilerin Sanata Katkıları

Sümerler sanat alanına çok katkıda bulundular. Çömlekçiler, kuyumcular ve taş kültürleri gibi zanaatkarlar, Ur’dan keşfedilen çeşitli süslü kil kaplar, sanatsal becerilerinin bolca tanıklığını taşımaktadır. Oymalı ve resimli mühürler yetenekli sanatçıların yeteneklerini göstermektedir. Güzel tasarımlarla süslemeler de yaptılar. Birçok Sümer kentinden büyük metalik hayvan kalıntıları keşfedildi. Ayrıca sanatsal becerilerini yansıtan birkaç taş resim yaptılar.

Bilim ve Astrolojiye Katkıları

Sümerler bilim alanında olağanüstü bir yetenek gösterdi. Matematik ve Astroloji alanında derin bilgiye sahiptiler. Rahipler, Ziggurat odasının içinde gezegenlerin ve yıldızların hareketini izlediler. Böylece, doğa olaylarını daha iyi takip edebilme şanşları oldu.

sümerliler yazı

Takvim

Sümerler ayları ve yılı belirlemek için takvim hazırladılar. Bir yılı 12 aya böldüler. Ayın hareketine göre bir ay belirlediler. Her ay 30 güne bölündü. Birkaç yıl sonra Sümer kralları yıla bir ay daha ekledi ve 13 ay yaptı.

Takvimleri kusurluydu çünkü yılda 5 gün ayarlayamıyordu, bu da onu 365 gün yapıyordu (360 + 5 ekstra). Bu yüzden; takvim zamanını tekrar tekrar değiştirmek zorunda kaldılar. İbraniler ve Araplar değişikliklerden sonra Sümer takvimini kabul ettiler.

Su Saati

Sümerler, zamanı ölçmek için su saatini kullandılar. Bir saati 60 dakikaya ve her dakikayı 60 saniyeye böldüler. Su, bir tencerenin deliğinden damla damla düştü. Sümerler, bu sayede zaman hakkında fikir edindiler. Bu, Sümerlerin eşsiz bir icadıdır.

Sayma prosedürü

Sümerler yeni bir sayma prosedürü icat etmişlerdi. 60’ı sayısal birim olarak. Ağırlık olarak, 60 ‘şekel’ bir ‘mina’ veya ‘kilo’ yaptı. Bir daire 360 ​​° ‘ye bölündü (60 × 6 = 360 ° veya 60’ın 6 katı).

Daha önce belirtildiği gibi, bir saat 60 dakikaya bölündü ve bir dakika 60 saniyeye bölündü.

Tekerlek ve Araba

Sümerlerin insanlık tarihine büyük katkısı ‘tekerlek’ idi. Bu tekerlek Sümer medeniyetinin ilerlemesini hızlandırdı. Çömlekçi bu çark aracılığıyla çeşitli şekil ve boyutlarda çömlek yaptı. Tekerlekli arabalar, kara yolunda ticareti kolaylaştırdı. Sümerler tarafından yapılan bu tekerlek icadı, onları tarihte ölümsüz kıldı.

Ticaret

Sümerler ticaret alanında çok yetenekliydi. Hindistan dahil Asya ülkeleri ile ticari ve ticari ilişkilerini sürdürdükleri bilinmektedir. Mısır ile ticari ilişkilerini de sürdürdüler.

Ur şehri, uluslararası ticaretin merkezi olarak ün kazandı. Sümerler ağırlıklı olarak gıda tahılları ithal ediyorlardı ve yün, ipek elbise, metal ürünler ve hurma ihraç ediyorlardı. Zamanın ilerlemesiyle Sümerler, tahıllar yerine gümüşü kabul ettiler.

 

Sümerlilerin insanlığa katkıları konusunu detaylı olarak açıkladık. Kafanıza takılan soruları yorum bölümüne sorabilirsiniz.

Sümer medeniyeti Mezopotamya medeniyetinin ilk tezahürü oldu. Sümer uygarlığı, M.Ö.2500 yıllarında Akadların istilası ile sona ermiştir. Bu uygarlık dünya kültürüne çeşitli şekillerde katkıda bulunmuştur.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Bir Yanıt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı Fiyat Al
Son Yazılar